Martin Bergmans nostalgier
och lite till

Utmärkelser för bästa genealogisajt
I detta läge har Du just hamnat i startgroparna för en hel del nostalgier, lite presentation från mitt arbetsliv samt mycket, mycket annat. Det är bara att vänta på "klara, färdiga, gå" tills allt är nerladdat på din dator.

Mitt namn är Martin Bergman och har varit bosatt mellan åren juni 1992 och maj 2012 tillsammans med min familj vid ett ställe som heter.Ekskogen i Vallentuna kommun. Numera är vi bosatta i Sjöberg Sollentuna kommun. Min mailadress ser ni längst ner till vänster Det ligger i Vallentuna kommun och Södra Roslagen. Till yrket är jag ekonom vid Vägverket och har varit anställd där i över 40 år. Något av vad jag pysslat med hittar du under Berättelser från mitt arbetsliv.
Min far Olof Runo Bergman en liten levnadsberättelse
Klicka in ovan och ni får en liten levnadsberättelse om min far. Här ser ni honom som ung man och när han fyller 70 år. Berättelserna är dels skrivna av mig samt Sören Nilsson. Jag har också med en arbetskamrat till min far från 1940-talet. Hon kommer att presentera sig själv både med text och foton när ni kommer in i berättelsen Välkommen in önskar Martin

Min far som frimärkssamlare
Klicka på bilden

Det här fotot är från ett café i Paris 2007. Fotograf är Sven Olov Sundin. Om ni klickar på fotot så kommer ni till min samling av mina berättelser som Forsminnen och månadsbrev samt min antavla. Fotot som ligger i bakgrunden på sidan ni kommer till är från mitt barndomshem i Hanne, Fors socken. Det är Indalsälven som flyter förbi med timmer som är på väg ner till kusten.
Min mor Annie Marta Linnea Fröberg, född Nyberg och tidigare gift Bergman. En liten släktkrönika som handlar om syskonen Nyberg och deras anor på morssidan. Till vänster ser ni henne längst bak till vänster och syster Emmy till höger om henne. Övriga flickor är väninnor från Böle Fors. Tacksam för namnuppgifter kring de tre övriga flickorna. Fotot till höger är från Västanede, Kälarne en höstdag på 1970-talet.
Fotografen på gruppfotot är okänd men kan vara Ernst Nyberg. Fotot från Västanede är taget av Alexander Fröberg.

I startgropen blev namnet som min styvfar Nils Alexander Fröberg gav på den bild som Du ser i bakgrunden. Jag har valt ut en bråkdel av hans alster som fotograf från hans aktiva tid mellan 1930 och fram till hans bortgång 1986. En större del av hans samlingar finns vid Länsmuseet i Östersund. Alex föddes i Västanede, Håsjö församling, 1904. Under Västanede med omnejd kommer jag fortsättningsvis att lägga in ytterligare bildkollage från vår gemensamma hembygd. Under Fäbodliv finns även bilder som jag kompletterat med dikter skrivna av hans idrotts- och barndomskamrat Erik Arvidsson.Alexander Fröbergs fotointresse tog nog sin början redan i tonåren d.v.s. kanske redan på 1920-talet. Det visar alla negativ som jag börjat skanna in. Jag kommer successivt att lägga in alla okända foton. Det handlar säkert om ca 1000 negativ att skanna, men jag kommer att ta med endast ett urval av dessa. Ingångsbilden med okänd ung dam vid vävstol har jag valt som inträde till Alex fina foton.
Klicka på den och ni kan sedan välja 13 olika kategorier att titta på. Välkommen in. Martin Bergman

Alex intresserade sig också för andra fotografers alster. Han efterlämnade ett antal Porträttalbum med till större delen oidentifierade personer. Jag skulle därför vara tacksam om Ni ville hjälpa mig med identifikationen. Jag förstår att det kan vara svårt eftersom det mesta handlar om tiden kring sekelskiftet och kanske tidigare.

Nu har jag nya uppgifter om "Spinnrockar och kvinnor i Västanede"

www.hasjo.com


Mitt kära Västanede firade midsommaren 2008, 675 år. Ett stort grattis till Westan-Eid.

Jag älskar min hembygd i Östra Jämtland och då framförallt mina gamla hemkommuner Fors och Kälarne. Just därför har jag tillsammans med andra ungdomsvänner skrivit och berättat under Forsminnen. Även s.k. Irrvägar från ungdomstiden på 50 och 60-talet ska jag försöka återge genom bilder och berättelser. 1986 arrangerade jag en Skolträff tillsammans med några ungdomsvänner som jag också återgett med bilder och text.

Sören Nilsson är en ungdomsvän som har bidragit med berättelser från gångna tider. Det han inte vet om berättelser och sägner från vår gemensamma hembygd är inte värt att veta.
Familjen Jonas Olof Ljung emigrerade från Västeråsen Fors 1888 till Park City Utah USA. Från ättlingar till Jonas Olof har en video sammanställts av gamla foton från den tiden. Klicka på emigrantskeppet Hero så börjar resan.

Se skeppet Hero i större format? Klicka här


Carina Stridlund har bidragit med många fina teckningar till mina månadsbrev. Nu har hon en egen hemsida där hon bl.a. presenterar sina verk. Carina har sina rötter i Byn, Fors genom Daniel Eriksson Strid ( 1798-1866 ). Det finns flera fotografer i hennes anor som hennes farfar Hans Jonas Stridlund i Ramsele och hans dotter Ada Margareta Stridlund på Alnön Carina är också släktforskare och presenterar detta på sin hemsida. Klicka på Carinas självporträtt och ni kommer in till hennes hemsidaSkolplanscher av Nils Tirén

Konstnären Jurgen af Rolén, verksam i Simrishamn. Jurgens morfar var Nils Tirén. Se vidare under "Min släkt"Klicka på bilden

Wilhelm Abraham Eurenius en av pionjärerna innom svensk fotografi.
Läs och skåda min webbmasters forskning om honom och hans resa ifrån Köpenham upp till Stockholm och hans arbeten med bl.a. bygdedräkter.1830-1895
F.ö. finns Eurenius med i mina släkt anor.
Lär dig mera om din huvudstad.

Thorleif Hellbom är en mycket bra berättare och som kan det mesta om Stockholm. Vi har kommit i kontakt genom släktforskningen. Det visar sig nämligen att Thorleif har sina rötter i Näset, Ragunda. Anföräldrar är torparen i Näset Olof Eriksson, född omkring 1781 och hans hustru Märta Persdotter, född 1793 i Västerede Fors. Thorleifs bror är den kände filmregissören till alla Astrid Lindgren-filmerna Olle Hellbom. Skriv gärna i hans blogg och berätta om Näset i Ragunda.Ragunda.

hellbomwebb

hellbom.wordpress.com

sites.google.com/site/totohellbom

Lars Molin

var under en kort tid i Södermanland en arbetskollega till mig. Han skrev bl.a Midvinterduell som handlade om ett mjölkbords placering efter allmän väg. Ritningen som ni ser här kommer från vägmästareområdet Kjula utanför Eskilstuna där jag arbetade en tid samtidigt som Lars fanns i Björnlunda. Klickar ni på ritningen kommer ni in till Lars Molin Sällskapet och kan läsa mera om Lars.

Göte Ingelman och hans berättelserPorträttsamling kring familjen Nordenström, med rötter från Offerdal i Jämtland.Klicka här och studera

Inlägg i Rötter
Henrik/Enrique Nordenströms gata i Argentina

Henrik/Enrique bosatte sig i staden Neuquen där det finns en gata som bär hans namn. Gift den 6.7 1881 i Tandil (R.A.) med Florencia Ochagavia, som avled 1937 i Tandil som var hennes födelseort. De hade 14 barn varav 2 avled som minderåriga. Övriga 12 barn blev alla gifta. I maj 1980 var 6 i livet, en del i Buenos Aires, en del i Neuquen och Pottier, de flesta i hög ålder (Maria Argentina 93 år, Ismael 90 år).
Far till Henrik var Olof Carl Nordenström, född 1810 i Offerdal. Olof Carl utvandrade till Argentina omkring 1840. Natalia Nordenström är en ättling till Henrik/Enrique och som står vid sin anfaders gata. Klicka på vägvisningsfotot och ni kommer in på Natalias blogg. Använd gärna Google översätt från spanska till svenska genom att först kopiera in Natalias länk.
familianordenstrom.blogspot

Galleri Stridlund - Bergman

Fotot ni ser här från Liden är taget av Hans Jonas Stridlund ( 1868-1948 ). Hans Jonas var fotograf i bl.a Ramsele, men tyckte också mycket om att teckna. Hans Jonas sondotter Carina Stridlund har fortsatt i samma fotspår vad det gäller att teckna. Släkten Stridlund har sina rötter från Fors. Martin Bergman har också haft en tid av konstnärlig produktion. Han har i huvudsak jobbat med akvareller, men har på äldre dagar övergått till oljefärger. Ett annat område inom konsten är Alexander Fröbergs foton som Carina har tecknat av från vissa av dessa. Om ni klickar på fotot kommer ni in till galleriet. Välkommen!


Alla former av idrott (inte golf) har varit min passion under både min aktiva tid i Bispgårdens IF och nu. Mitt favoritlag har alltid varit SAIK och jag hoppas verkligen att laget går upp i elitserien efter säsongen 2005-2006.

Tillsammans med ytterligare ungdomsvänner jobbar jag också med en sida som heter www.bispgarden.com Där hittar Du ytterligare alster från min sida samt massor utav länkar till vänner och företag.

Vår dotterdotter Elin och hennes hund Tindra
Free counter and web stats


Sidan uppdaterad 29 juli 2010 av Webbateljén,Osby