Min far som samlare av frimärkenJag kommer här att berätta om min far Runo Bergman som frimärkssamlare. Han stora intresse tog sin början redan i början av 1900-talet och pågick ända fram till hans död 1951.
Jag är tämligen övertygad att hans intresse höll i sig ända fram till 1951. Jag vet eftersom jag följde med honom upp till kommunalkontoret vid kyrkan i Fors. Jag var bara nio år, men mitt uppdrag var att klippa frimärken som fanns på brev som kom till kontoret.

Min far hade kontakter över hela världen och korresponderade i samband med byten av frimärken. Därför innehåller också samlingen brev mellan olika samlare av frimärken främst från Europa. Jag fanns med där vid kontoret. När jag tyckte att det blev tråkigt gick jag ner till Ernst Persson och tittade på hans hästar.

Samlingen är idag delad i tre delar eftersom vi var tre bröder. Jag valde därför ut fyra frimärken som kommer från min hembygd och som introduktion. Jag kommer successivt att berätta om min far som samlare av frimärken.
Jag introducerar presentationen med frimärken från Allenstein i Ostpreussen.

Ägare till frimärkena: Martin Bergman


Skilling Banco frimärken

Gul tre skilling Banco är världens dyraste och mest berömda frimärke. Det är poststämplat i Kopparberg den 13 juli 1857. Egentligen skulle det vara ett grönt frimärke med valören tre skilling Banco, men av någon anledning hade det blivit ett feltryck, så att färgen på frimärket i stället blev gul. Det är sannolikt att man vid montering av matriser före en tryckning av misstag förväxlade en 3: a och en 8:a och monterade treskillingen i ett 8-skillingark. Färgen är nämligen den färg som 8-skillingmärket har. Hittills är endast ett exemplar känt av detta feltryck. Varje gång som frimärket har sålts sedan 1984 har det sålts till det högsta pris som någonsin betalats för ett frimärke.

Filatelister har tidigare tvistat om det verkligen är ett äkta feltryck, eller om det är en förfalskning. I min fars samling finns ett blått fyra skilling Banco frimärke. Det finns uppsatt på ett ensamt blad över Svenska frimärken. Jag tycker mig också kunna se ett litet plåtfel över A i FYRA. Han måste ha varit väldigt stolt över detta frimärke.4 Skilling BancoMartin B 2010-09-28


Tillbaka