Spinnrockar och kvinnor i Västanede, samt identifikationer

gyfe 1


Jag har en som jag tycker helt fantastisk bild ifrån svunna tider. Alex hade den i sin samling av andra fotografer. Jag har kallat den för "Kvinnor och spinnrockar någonstans i Sverige". Jag vet inte varifrån den kommer. Lösningen kanske ligger väldigt nära.
Vet du något om denna bild? Maila mig martin.ekskogen@telia.com
En "spinndag" hos Edholms vårvintern 1912 Dessutom fanns en detaljbild av vänstra delen där följande var nedtecknat, Mamma längst till vänster. (Vilket skulle vara den mörka kvinnan längst till vänster) Kvinnan i ljus klädsel längst fram till vänster är troligtvis Olivia Englund, gift med faktor Peter Englund. Dom hade en dotter vid namn Ada Maria, gift med Anders Sigurd Edholm, som också kan vara med på fotot.

Fotot skulle med andra ord vara ifrån Västanede hos en familj som hette Edholm. Jag har kontrollerat i "Sveriges befolkning 1890 ". I Västanede fanns då följande familj med familjenamnet Edholm

Esbjörn Edholm, hemmansägare född 1829 i Hällesjö
Gift med Greta Kajsa Andersdotter född 1838 i Hällesjö
barn Anna Nikolava född 1861
Andrietta f. 1864
Nils Erik f. 1868
Jonas Oskar f. 1874
Esbjörn Emanuel f. 1875
Alma Ingeborg f. 1878
Jag fick ett mail från Anders Edholm som bor utanför Skövde som har känt igen bilden tillsammans med sin mor. Han bifogade också ett dokument som förklarar bilden från Västanede.

Några ord om "Spinnrockar och kvinnor....". På vårvintern före tvättid och vårbruk, fanns tid att spinna garn för årets behov. Då fanns seden att ha spinnstuga hos varandra. I det hus man vistades hölls och ordnades mat så att de som spann skulle få arbeta i ro. Man turades om att ha spinnstuga. Kortet är taget utanför affären (på ladugårdsbacken) hos Edholms i Västanede. Kvinnan i randigt förkläde och ljus kofta, till vänster i främre raden är min farmor Kristina född 1872 på Backen (Västanede). Hon var gift med Anders Edholm. Kortet är taget senast våren 1919. Kristina dog i maj 1919 en månad efter att hennes sista barn fötts. Nedtecknat av Christina Johnsson (född Edholm).

Hej Martin!

Angående kvinnorna med spinnrock så har jag nu lånat det tidningsurklipp som min mor har sparat. Det var insänt och publicerat under "Fotografiet" i ÖP (antar jag), året var 1974.

Texten till fotografiet lyder ordagrant så här:

Hos Edholms i Västanede, Kälarne samlades kvinnorna omkring 1911 och spann lin i gårdens spinnstuga. Kvinnorna på bilden med början med bakersta raden fr. v. heter:

Brita Sundin, Ia Nordström, Märta Sundberg, Andretta Sjöström, Maria Eriksson, okänd, Ingrid Märta Lydén, Emma Hultin, Ingrid Lisa Pettersson

Kristina Johansson, Ingrid Nilsson, Märta Greta Nilsson, Hilma Godin, fru Fanberg, Kristina Olsson, Ingrid Sundberg, Märta Katrina Andersson, Andretta Andersson, Jenny Andersson, Karin Danielsson, Axelia Westman, Kristina Amrén.

Krisina Edholm, Maria Rydberg, Ester Lignell, Brita Söderberg, Karin Sundin, Hilma Nilsson, Karin Danielsson.

Det är Ingeborg Andersson, Västanede som lånat ut rampen fotot och som också kunde identifiera nästan alla de flitiga kvinnorna.

Mvh Lars RodlingNy identifikation


Bengt-Olof Sjöström från Kälarne har tagit kontakt med mig. Han har identifierat sin farmor Andrietta, född 1864. Bengt-Olof har också skickat ett gammalt vykort med vy från Kälarne. Jag tycker mig känna igen huvudgatan upp mot järnvägsstationen. Bertil Lydéns hus skymtar längst upp till höger. Byggnaden med glasverandan måste vara Kälarne hotell med tillhörande annex vid sidan om. Annexen känner jag igen, men hotellbyggnaden måste man ha rivit före min tid i Kälarne som tog sin början 1958-1959. Någon annan kanske kan komplettera min beskrivning. Tack Bengt Olof för att du skickat mig bilden som jag visar här.
Parti af Kälarne
Ägare till bilden: Bengt-Olof Sjöström

Bengt-Olofs mail

hej Martin hur har du det så här före jul, själv har jag det ganska bra är upp till Kälarne lite då och då, kör flis från stolpfabriken (chaffis som farsan) anledningen att jag skriver till dig är att på din hemsida, kvinnor och spinnrockar, bilden där och fyra från vänster är ju min farmor, det va häftigt Men hon heter Andrietta och inte adretta, men spela roll, det va ju kul att det fanns en bild på henne.
jag skickar en bild till dig från ett kort som är postat 30/4 1914?, från Kälarne (känner du igen dig).

Internet är ju verkligen fantastiskt eller hur! Ha en trevlig jul

Mvh/Bengt-OlofDet färdiga garnet


Ida Jonsson, hushållerska hos Alexander Fröberg. Ida var från Övsjö, Håsjö socken.
Fotograf: Alexander Fröberg
Ägare till fotot: Martin Bergman

Brita Johansson, Västanede Håsjö som spinner garn. Hon var mor till bland annat Frans Johansson
Foto: Alexander Fröberg, Västanede
Ägare till fotot: Martin Bergman

Alexander Fröbergs mormor Kristina Johansson stickar hemma i Västanede.
Fotograf: Alexander Fröberg
Ägare till fotot. Martin Bergman

Tillbaka
Produktion & © : Webbateljén, Studio SOS, Osby, Sweden