Fotboll



Verner Engström, Bispgården berättar
När seklet var ungt fanns på skogsskolan en idrottsintresserad elev som tog initiativ och samlade ortens ungdom bl.a. till fotbollsspel. Första ”planen” var på en ”lägda” ovan Ocklinds i Bispfors, där fanns också en loge som man dansade i ända in på 60-talet.
Troligtvis från Annedal. På kortets baksida står OBS Målstolpen och ribban.
Men då marken var åtråvärd för jordbruket var man tvungen att hitta någon annan plats att idka sitt bollspel på, och det blev, då nedanför nuvarande skjutbanan i Bispfors. Denna plan kom tyvärr att överdämmas i och med att Stadsforsens kraftstation byggdes.

Verner som då inte ens hade kommit upp i tonåren, jobbade tillsammans med sin far och broder på Geråsågen under dagtid men på kvällarna - ja ända långt in på nätterna höll man på att skapa den nya ”arenan”. På den tiden fanns inte gräv- och schaktmaskiner utan endast spett och spade samt skottkärra med järnhjul.
Efter många kvällar och nätters slit hade man kunnat jämna marken något så när efter all stubbrytning och stenbrott. Då återstod att med en inlånad vält på c:a 1000 kg jämna marken, något så när, för att inte helt missa bollstudsen. Han lyckades väl inte helt för Verner berättar att flera benbrott inträffade. Bl.a. en gång på egen spelare. Vår obligatoriska sjukförsäkring var inte instiftad då, så man samlade solidariskt in pengar bland kompisarna (även motspelare) för sjukhusvistelsen.

Seriesystemet hade väl inte nått Fors vid denna tidpunkt utan man ordnade själva matcher mot bl.a. Boda.

Verner tyckte det var roligare att spela ”borta”, för andra planer var mycket jämnare också den i Boda. Men den är idag också överdämd - låg på Änge i Boda.

Verner mer eller mindre tappade intresset för vidare engagemang i idrottssammanhang, när han upplevde att fotbollsplanen dränktes vid uppdämningen av Stadsforsen - dammen. Tyvärr bevakade inte BIF möjligheterna mot Vattenfall att få en ny idrottsplan. Man hade även hoppgropar och löparbanor därnere, och även dansbana! (Här kom Vattenfall lindrigt undan - hoppas att verket återgäldar detta under senare genrationer)

Historik krig BIF:s fotboll
  • 1920-talet Då bedrevs fotboll i Skogsskolans regi under namnet Kusama
  • 1931 De lägger ner verksamheten och BIF startar i Östra serien
  • 1932

    Laguppställning 1932: Klicka
  • 1934 Verksamheten lägges ner p.g.a. för få spelare
  • 1936-1939 I samband med Stadsforsens utbyggnad kom fler spelare tillorten och BIF deltar i Östra serien
  • 1939 Planen på Annedal blir överdämd och fotbollen upphör. Även skjutbanan och dansbanan försvinner.
  • 1944 Initiativ tas till en ny fotbollsplan. Bl.a. utses platsen.
  • 1949 En fotbollssektion bildas bestående av Einar Pettersson, Arne Edholm och Herman Fryklund.
  • 1950-talet. Till att börja med pekar allt uppåt. BIF vinner serien flera år och spelar t o m i div lV i två år. Den entusiastiska styrelsen tror att den tid ej är långt borta då fotbollsporten i Norrland kan jämföras med södra Sveriges fotbollstandard. Uthålligheten hos spelarna är dock inte alltför stor och segrarna byts i förluster.
  • Bakre raden fr.v. Sven-Olov Svaneryd, Hannu Sanden (Hintala), Rolf Andersson, Bengt Andersson, Arne Edholm.
    Främre raden fr.v. Reijo Hintala, Bernt Berglund, Göran Danielsson, Olle Molin, Bo Muren, Sven-Erik Nygren.
  • 1956 Botten är nådd. BIF blir sist i Östra serien
  • 1957 Ingemar Ribbefors kommer till BIF. Kan det ha påverkat resultatet? Höstomgången gav 16 poäng av 16 möjliga. Bästa resultatet var 14-1 mot Pilgrimstad. Skytteliga: Ribban 24, Bengt Andersson 20, Anders Forsström 11, Bo Sööder 9, Kurt Krage 3, Eskil Söderström 2.
    Bakre raden fr.v.: ?, Helge Danielsson, Kurt Krage, Ingemar Ribbefors, ? , Bengt Andersson.
    Främre raden fr.v.: Hannu Sanden, Rolf Andersson, Ola Lövgren, Reijo Hintala, Eskil Söderström.
    BIF segrar i Östra serien med målkvoten 153-15. Den största i Sverige det året. Den 13 juli sker avsyning och invigning av idrottsplatsen. Namnförslaget (Östervåg) har lämnats av Torbjörn Ocklind. Näst bästa förslag var (Forsevi) inlämnat av Mary Roos.

    Klicka för laguppställning.
    Under rubriken från Östjämtsk horisont skrev Länstidningen, Östersund följande den 19 september 1958
    LÄDERKULAN HAR
    rullat flitigt i höst, men den här säsongen skall vi inte orda så mycket om den. Det återstår ännu en del matcher. Kälarne har lyckats ordna nytt kontrakt i div lV, vilket tacksamt noteras, medan både Albacken och Ragunda har sitt på det torra i Södra Jämtlandsserien. Höglunda/Bomsund liksom Bräcke har däremot inget att hoppas på utan Östra serien blir hemvister kommande spelår.
    BISPGÅRDEN DÄREMOT är sedan hur långt tillbaka klart för div. V, och där kommer man säkert att möta hårdare mothugg än i Östra serien, vilket publiken får komma ihåg nästa år.
    Vid söndagens målrekordmatch mot Stugun fälldes från publiken vid ställningen 15-1 till Bispgården dagens replik som löd: F - n vad det går dåligt idag! Det är till att ha pretentioner!

    Kommentar från dokumenteraren av BIF: s material, Martin Bergman: Jag kommer inte ihåg just denna match, men tydligen släppte jag in 1 (ett) mål. Men det var ju inte så märkligt med tio de man jag hade framför mig.
    Däremot kommer jag ihåg min första match i målet. Det var på bortaplan mot Albacken. Albacken hade vid den här tiden ett mycket bra lag, men vi vann ändå med ungefär motsvarande siffror som mot Stugun.
    Länkning här till invigningen av Östervåg - Klicka
  • 1959
    Flera nyförvärv sker under året. Hannu Sandén från Sundbyberg, Ola Lövgren Åmål, Helge Danielsson Ragunda, Reidar Eriksson Höglunda, David Åslin Västerås, Jan Magnusson OPE. Laget hamnar på 4: e plats i div V. Största träningsflit har Bengt Andersson 25, Ola Lövgren 23, Bo Sööder 21, Eskil Söderström 19, Reijo Hintala 18. Genomsnitt publik var 169 vuxna och 64 barn.
    Från vänster: Helge Danielsson, Kurt Krage, Rolf Andersson, Ingemar (Ribban) Ribbefors, Yngve Larsson, Arne Edholm Knästående från vänster: Bo Sööder, Eriksson, Ola Löfgren, Eriksson, Hans-Ola Larsson
  • 1960-1965 Laget går upp i div lV och spelar i två år där, men halkar ner igen och tar en 4: e plats i div V. Tillväxten i laget är dock dålig. En ungdomssektion bildas för att få fart på ungdomsfotbollen. Den består av Ingemar Ribbefors, Rune Backlund, Bo Sööder och Sune Fryklund.
  • 1966 Tränare under året har varit Hannu Sanden. Laget kom 2: a efter Stugun div V.
  • 1967 Hannu var även i år spelande tränare. A-laget kom på 8: e plats i div lV och B-laget spelade i Östra serien. Diskussioner fördes med Ragunda IF om sammanslagning av fotbollen, men det gick ej att genomföras.
  • 1968 Laget hade ingen tränare och kom sist i div lV. En ljuspunkt är ungdomsfotbollen som är på frammarsch.
  • 1969 Inge Sundin är tränare och BIF kom på 9: e plats i div V. Dessutom deltog B-lag, juniorlag och ungdomslag i seriespel.
  • 1970 BIF segrar i div V med Helge Åberg som tränare. Diskussioner förs igen med Ragunda IF om att BIF har sommaridrotterna och RIF vinteridrotterna, men samarbetet skär sig igen.
  • 1971-1976
    BIF spelar två år i div lV, sedan sker nedflyttning till div V. Ett pojklag och ett flicklag deltar i Storsjöcupen och går vidare till norrlandsfinal av 70-iaden.
  • 1977 Efter många turer får BIF spela i div Vl västra Ångermanland, vilket innebär att resorna blir betydligt kortare. Dessutom anmäls ett damlag till seriespel och flera ungdomslag spelar kvartersfotboll i Sollefteå.
  • 1979 Damlaget uppnår sitt bästa resultat, seger i div ll. I tidningen Nya Norrland kunde man läsa följand efter finalmatchen mot IFK Härnösand. Citat: ”IFK Härnösand - Bispgården 1-1 Bispgården kunde genom att tursamt spela 1-1 mot IFK Härnösand på Högslättens regnvåta plan i Härnösand säkra seriesegern i damtvåan.

    Laguppställning : Klicka
    Ja, idag hade vi tur som fick en poäng, men vi måste ha tur någon gång vi också, sa Ingemar Österlund, Bispgårdens lagledare.
    Bispgården hade som sagt tur som kunde säkra seriesegern i damtvåan. Inte nog med att Härnösand hade det mesta av spelet så gjorde dom självmål samt hade ett skott i stolpen vid tre tillfällen.
  • 1980-talet Herrlaget stabiliseras och tar de flesta år en 3: e plats i div Vl. Damlaget föryngras eftersom många spelare flyttar. Sista året för seriespel är 1982. Sedan deltar endast ett flicklag i serien. Något pojklag har ej deltagit de sista åren. 1983 blir träningsplanen på Annedal färdig.


Tillbaka













Produktion & © : Webbateljén, Studio SOS, Osby, Sweden