Samtliga bilder "klickbara" för större bild

BISPGÅRDENS IF



Förord
Min ungdoms idrottsförening hette Bispgårdens IF. Jag har under Forsminnen beskrivit hur jag upplevde första kontakten med föreningen någon gång i början på 1950-talet. Varje söndag det var match nere vid älven, mitt för stationssamhället, vandrade man genvägen uppför niporna och vidare efter älvbrinken fram till idrottsplatsen. Matcherna gick bara inte att missa. Nere vid älven skapades det första idoltänkandet. Om man var målvakt nere i Hanne skulle man efterlikna namn som Manne Berglund eller K G Sahlin. Spelade man forward skulle man efterlikna Ingemar "Ribban" Ribbefors eller Gunnar Ahnfeldt. Spelade man back så var det Olle Molin som gällde. Bland publiken minns man supporters som Verner Engström, Oskar Hansson, Sven Bykvist bröderna Landfors och många många flera.
Det var spännande matcher där nere vid älvkanten för en grabb på 12-13 år. Minnet från trampet utav dubbade fotbollsskor i trappan upp till omklädningsrummet finns fortfarande kvar. Andäktigt stod man därnere med en flaska Loranga och väntade på idolerna. Egentligen var omklädningsrummet en fritidsstuga för Assar Fjällgren och Herman Fryklund, men på övre plan omklädningsrum för BIF: s fotbollslag.

Jag förde noggranna anteckningar över resultaten i en bok som jag fick av min far. Där finns resultat som Bispgården - Föllinge 1-3, Bispgården - Åsarna 1-4, Bispgården - Faxebygden 2-2. Matcherna spelades i Jämtlandsserien höstomgången 1955.
För en tid sedan tog jag kontakt med en utav mina ungdomsidoler nämligen Ingemar Ribbefors. Jag undrade om det inte fanns någon historisk dokumentation över idrottsföreningen. Ingemar berättade då att föreningen bildades den 11 mars 1905 och hade ett 80-års jubileum 1985. Till detta jubileum hade han samlat ihop en hel del dokumentation som Ingemar på min förfrågan erbjöd att skicka över till mig. Materialet innehåller både bilder och textmaterial som jag ställt samman och på detta sätt försökt åskådliggöra. Bland materialet har jag även lagt till egna bilder och texter.
Min förhoppning är att även andra kan komplettera mitt material och göra bilden mera komplett. Skicka därför berättelser och dokumentation i form utav bild och text till marin.ekskogen@telia.com eller ring. Telefonnumret ser du i mail-adressen. Min tanke är att kunna återge speciella minnen kring idrottshändelser med Bispgårdens IF under mottot, ”Sportminnen med BIF:arna”
Martin Bergman den 8 mars 2002


Minnen med BIF
Luleå 19850530
Hej Ingemar!
Som du önskade skall jag försöka återge några minnen från slutet av 1920 till 1940 om Bispgårdens IF verksamhet samt en del aktiva som jag minns från den tiden.
Bland föreningens ledamöter var Evald Esbjörnsson samt kronojägare Liss de tongivande. Liss hade sina skolelever som hjälp att ordna skidspår och tävlingar, som startade vid Skogsskolan, tills att dessa flyttades till Gerålund. Bland de aktiva skidåkarna fram till 30-talet fanns bland annat Artur Wassberg, Sander Backlund, Edvin Edholm, Ruben Wassberg som var den bäste på denna tid. Sedan kom Enar Persson som den bäste några år. Under samma tid åkte även Oscar Persson bror till Enar, Joel och John Gustafsson, Knut Lövgren samt en del grabbar från skogsskolan.
R. Wassberg hade två inteckningar i ett vandringspris som gällde klubbmästerskap på 30 km. Det skulle vara tre segrar för att erövra priset. Efter honom kom Enar Persson med två, lyckades inte med tredje.
När undertecknad började tävlingsåka var 1933 som junior. Det var flera juniorer av samma klass nämligen Theo Halvarsson, tvillingarna Lennart och Knut Backlund bröder till Julius Backlund.
1935 fick vi fyra åka till Midälvaspelen i Sundsvall, varvid jag lyckades med en femte placering, medan de övriga hamnade längre ned i prislistan.
Även i Ragundaloppet samma år fick jag en tredjeplacering, bäst av B-juniorerna, detta gällde 15 km i båda fallen.
1935 ställde jag upp på klubbmästerskapet 30 km, som jag lyckades vinna. Samma mästerskap vann jag även
1936 varvid jag hade två inteckningar i vandringspriset. Men det verkar vara omöjligt för någon att få tre.
1937 sträckte jag mitt vänstra knä i en uppförsbacke och måste bryta.
1938 var det en grabb från skogsskolan som snuvade mig på vinsten. Det var alltid hårda duster med dessa grabbar.
1939 vet jag ej om det var någon tävling, kan ej komma ihåg.
1940 flyttade jag från Bispgården några år men återkom 1944.
På damsidan var det endast under 20-talet det var några åkare, det var syskonen Svea Nääs gift Johansson, Lilly Nääs gift Larsson numera sambo med Hilding Näselius.
På fotbollsfronten så börja B.I. 1931 efter att skogsskolan med namnet ”Kusama” slutade med fotbollen. Några av dessa grabbar spelade i fortsättningen för B.I. Vi deltog i Östra serien fram till 1934 varvid fotbollen lades ned på grund av för fåtal spelare.
1934 - 1936 på våren spela vi fem grabbar med Hammarstrands Bollklubb. Men på våren 1936 återupptags fotbollen i samband med Stadsforsen utbyggnad. Vi spelade då i Östra serien till 1939 som även blev vinst. Den planen som fanns vid Annedal blev överdämd 1939 därvid upphörde fotbollslaget. Den gamla planen låg på en äng nedanför den nu befintliga skjutbanan. Det fanns även skjutbana samt en dansbana på samma plats.
Återgår beträffande skidtävlingar, det förekom andra tävlingar inte bara de 30 km, som jag redogjort för. Det var även en 15 km tävling som kallades svåra terrängen med start vid Bispgårdens Föreningshus. Banan gick förbi Konsum ned till den äng som den provisoriska fotbollsplanen fanns innan den nya kom i bruk.
Från denna plats upp vid Nipans dansbana åter ned mot älven i ravinen som är strax före dansbanan, sedan upp mot järnvägsviadukten, bort mot Änghem därifrån ned mot älven bort mot till gamla Ålderdomshemmet upp över järnvägen och upp i skogen med återkomst ovanför gårdarna ovanför järnvägsstationen med mål vid Föreningshuset. Detta var Theo Halvarssons special han hade ett flertal segrar, jag lyckades på en seger men minns ej årtalet. Dessutom arrangerades stafett med inbjudna klubbar, även byastafetter.

Sänder några kort från denna tid. Kortet från simtävlingarna är 1931 i den gamla sågdammen som nu är borta. Vid dessa tävlingar var även Arne Borg närvarande och visade sina kunskaper. Jag tror att det var Bispgårdens Simsällskap som var arrangör av dessa tävlingar.
Skall ge en bild av den bana vi åkte för klubbmästerskapen 30 km, det var ett 15 km spår med start första tiden från skogsskolan, sedan från Gerålund. Från start vid Gerålund förbi Norra Folkskolan över landsvägen ned mot nuvarande skogskyrkogården sedan Kärleksstigen Annedals sågen kraftlinjen förbi där Arne Edholm sedan upp vid Johan Flodin sedan efter landsvägen till Oxböle kronopark vände däruppe, återvände ovanför gårdarna (Genan Erik Edholm) förbi "Lötan" och ned vid Skogsskolan till målet vid Gerålund.
Jag har nu ej något mer som jag kan påminna mig men tog kontakt med Edvin Edholm, Knut Lövgren och Theo Halvarsson som kanske har något att återge.

En laguppställning 1938
Målvakt: Edvard Andersson
Backar: Bertil Pallin, H. Pallin
Halvbackar: S. Nyberg, J. Näsman
Centerhalv: E. Karlsson
Forwards: S. Söderberg, S. Larsson, K.G. Jansson, J. Sandström, S.Nordahl
Kan även tala om att Helmer Fundell spelade med några matcher under våren 1936.
Bertill Pallin, Luleå f.d. Bispgården 1985-05-30
Tillbaka

Produktion & © 2002 uppdaterad 10 februari 2009









Webbateljén,Osby, Sweden